Hoppa till sidans innehåll

Historik


Grundandet
Kristianstads Triathleter bildades den 23 oktober 1985 och blev därmed Sveriges första specialiserade triathlonförening. Initiativtagare och ordförande de första 10 verksamhetsåren var Kennie Olsson. Grunden i klubben var ett gäng träningsvilliga simmare som ville fortsätta idrotta efter avslutad simkarriär.

De första framgångarna
Kennie slog igenom redan första säsongen 1986 med att vinna Scania Nordic Triathlon Cup (SNTC) och utsågs till den framgångsrikaste idrottaren i Kristianstad. Framgångarna fortsatte Kennie Olsson året därpå med 7:e plats på EM och seger i NM och SNTC. Men Kennie var inte ensam, även Camilla Persson var i topp bland damerna och tvillingarna Martin och Johan Svensson hävdade sig bland Sveriges bästa juniorer. Fler kom att följa 1987 började även två andra framgångsrika triathleter att tävla, nämligen Katarina Andersson och Henrik Nöbbelin. Katarina och Henrik slog igenom 1988, Katarina blev trea, strax efter tvåan Kennie, och Henrik vann JSM. När det första officiella VM i triathlon avgjordes i Frankrike 1989 fanns både Kennie och Katarina med i landslagstruppen. Kennie blev bronsmedaljör i 40-årsklassen.

Triathleterna
Henrik Nöbbelin vann både JSM och SM på kvartsdistansen, Katarina vann dubbla SM guld på kvartsdistans och medeldistans och tog silver på NM, Andre Fäldt tog brons på JSM och alla tre fick åka med till VM i Florida. 1991 valde Henrik att fortsätta sin karriär tävlande för Kvarnsveden och flyttade till Borlänge. Samma år började den då 13-åriga Susanne Karlsson tävla i triathlon och skapade rubriker genom att vinna motionsklassen i Karlstad. Kennie fortsatte i god stil med att bli trea på EM i 40-årsklassen. Katarina tog brons på SM 1991 och silver 1992. Kennie vann EM i 40-årsklassen både 1993 och 1994. 1994 var året då Susanne Karlsson slog igenom med att vinna JSM. 10-års jubileum 1995 firade klubben sitt 10-års jubileum med att starta Åhus Triathlon, ett populärt motionsarrangemang som lockar både bredd och topp. Deltagarantalet har varit runt 200 startande varje år sedan starten och 1999 arrangeras sprint-SM i Åhus, med beräknat 600 startande. Ironman i Kalmar 1995 gjorde trion Martin Hedvall (tidigare Svensson), Håkan Jönsson och Erik Björkman ett försök att vinna lag-SM över långdistans i Kalmar, men var med sluttiden på drygt 30 timmar distanserade med 46 sekunder av segrande laget, Stockholmspolisen. Katarina tog silver på SM över kvartsdistans och deltog i ännu ett EM.

Efter 10 framgångsrika år avgick Kennie som ordförande och inför säsongen 1996 valdes Erik Björkman till ordförande i föreningen som bytt namn till Kristianstads Triathlonklubb. Erik fick även i början av året förtroendet att som förbundskapten leda det svenska triathlonlandslaget med sikte på OS i Sydney år 2000. Framgångsrika damer 1996 blev Susanne Karlssons stora år, med fantastiska internationella framgångar som junior: EM och VM silver i duathlon och EM och VM sjua i triathlon. På hemmaplan vann Susanne JSM guld individuellt och i lag tillsammans med Emma Olsson och Zarah Bjuremar. 1997 började bra för Susanne med JEM silver i duathlon, men sedan spolierades säsongen av skador. Zarah Bjuremar tog dubbla JSM guld i sprint och kvartsdistans, och junioren Hanna Wennberg höll sig väl framme i sin åldersklass. Kennie Olsson hävdade sig fortfarande i toppen och blev fyra i seniorklassen på SM. 1998 fick Hanna Wennberg ensam förvalta klubbens stolta tradition sedan starten 1985 att årligen vinna en SM medalj. Hanna tog steget upp i juniorklassen och vann silver på sprint-SM och blev fyra på kvartsdistans.

 

Uppdaterad: 08 JUN 2016 07:44 Skribent: Zoltán Fazakas

Postadress:
Kristianstads TK - Triathlon
Latinlektornsväg 21
29162 Kristianstad

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: kristianstadtriathlo...

Se all info