Hoppa till sidans innehåll
Foto: Per Johansson KalmarIM2012

Kalmar IM race-report from Maria Rydlund


Maria Rydlund har haft vänligheten att maila in sin race-report från hennes första IM tävling som hon körde i Kalmar i helgen. Framöver hoppas vi kunna publicera fler spännande rapporter från både stora och små, långa och korta tävlingar som klubbens medlemmar genomför.


Yes!! Så var det ÄNTLIGEN dags för min första Ironman!!

På fredag förmiddagen körde jag upp till Kalmar för att checka in min cykel samt min blåa-cykelpåse och min röda-löppåse innan kl 14. Passade även på att kolla in- och utgångarna för de olika momenten.

Sedan träffade Anna, min gamla lab-kompis från basåret, som jag skulle bo hos, några kilometer utanför Kalmar.

På lördagsmorgonen så anlände jag till växlingsområdet vid 06-snåret. Fyllde på mina flaskor på cykeln med vatten, helt glömt pulvret till sportdrycken hemma, jaja inte hela världen. Tejpade fast garminklockan och fyllde ramväskan med bars/snickers och några gel. Sedan gick jag och dubbelkollade så att mina påsar hängde kvar på de olika stativen.


Simning
Ett sista besök på toa och sedan iväg mot simstarten. Drog på mig våtdräkten och hivade den vita påsen med överdragskläder i lastbilen.
Det var lite trängsel för att komma ut på den nybyggda bryggan som vi skulle tas oss ut i vattnet med, men jag tror alla hann ut innan startskottet gick av.:)

På pre-race möte fick vi reda på att vi själva fick seeda in oss i rätt grupp efter vår simförmåga. Detta gjorde att starten gick väldigt smidigt, det var inte trångt ut till första bojen, man fick inte en massa sparkar eller blev översimmad. Utan jag hade tid till att komma in i crawlet. Sen blev det såklart trångt runt bojarna.

Vi simmade 2 varv runt en bana 1500 m, sedan förlängde de andra varvet med 860 m så att man simmade in mot kanalen och växlingsområdet. I slutet på andra varvet och vidare in mot växlingsområdet så blev det rätt trångt och det var svårt att hålla uppe farten, jag skulle ha hållit mig till höger istället för insidan såhär i efterhand..

Fick kramp i ena vaden mot slutet med, lite småjobbigt när man inte kan stanna och trycka ut den. Men sparkade lite extra med benen och det hjälpte.

Tror vatten temperaturen låg runt 19-20 grader. Ovant att simma i vatten med sikt ner till botten och till simmarna framför och bredvid! Sjöarna här hemma har inte mycket av den varan. Det var grunt och stenigt på sina ställen, men en bra och kul bana

Målet var att simma på 1:20 och det hade jag gjort om det inte blivit så trångt på slutet - så jag är nöjd.
Sen är det bara att fortsätta nöta med simträningen - här finns iallafall 15 min att plocka.

 

T1

Direkt när man kom upp från vattnet så letade man upp sin blå cykel-påse från stativen. Passerade ett långtält där man drog av sig våtdräkten och tog på sig hjälm och skor (hade inte mina på pedalerna från början) etc. Hivade ner simprylarna i påsen och slängde den utanför tältet på vägen mot cykeln. Plockade den och styrde mot Öland.

Har inte så mycket att säga om växlingen - gick rätt smidigt men finns såklart lite tid att plocka..

 

 

Cykling

Det jag verkligen har ojat mig för dagarna precis innan IM är cykeln. Växlarna har låtit, kedjan har hoppa av på flera av mina träningspass. Sen har det inte funnits tid till att checka upp det eller jag har inte prioriterat det. Sen har jag velat om jag ska ha en eller två slangar med mig.. Slutade med en slang, men två kolsyrepatroner, om ena skulle skita sig.

Så med scenariot om att växlarna helt skulle braka ihop eller kedjan strula. Så var jag smått nervös när jag rullade ut och rullade mot Ölandsbron..
Växlarna lät, men ännu mera lät hastighetssensorn som slog mot ekrarna, hmm missade den lilla detaljen när jag satte på däcket. Det var bara till att försöka ignorera ljuden och hoppas på det bästa. 

Eftersom "puckeln" på bron ligger så nära Kalmar så hinner man inte se den, utan man märker att det går lite uppför - ingen jobbig backe alls. Men på toppen så blev jag nervös inför utförsåkningen - spände jag fast framdäcket ordentligt!?

Japp, det hade jag gjort. Det satt kvar hela rundan, växlarna höll sig i skinnet, tack och lov att det var en platt bana så att jag inte behövde växla supermycket och kedjan den höll sig också på. Det var en VÄLDIGT lättnadens suck när jag rullade in i Kalmar.

Hur gick cyklingen då? Den gick sjukt bra, hur lätt som helst, hur pigga ben som helst - inga problem med ryggen/axlarna. Eftersom jag inte är någon fena på att simma så har jag många att jaga framför mig och det är så jäkla kul att bara plocka och plocka och plocka. 

Med facit i handen så visade det sig att jag ökade tempot lite hela tiden, det hade jag ingen koll på - utan jag trodde nog att jag höll ett högre tempo på Öland än på fastlandet, men iof så blåste det nog lite där? Eller?

Andra halvan av cyklingen på Öland så kände jag att jag druckit mycket, kanske för mycket för jag började titta efter lämpligt ställe att stanna till på.. Men eftersom jag cyklade så snabbt så hann jag passera alla lämpliga ställen innan jag hann stanna..;)

Åter på bron, denna gång ser man "jätte" puckeln lång framför sig, men när man väl är på den - så märks den knappt. Nävlingebacken suger rätt mycket mer, eller så var det adrenalinet som gjorde att man inte märkte av den..;)

Knappt en mil in på Kalmar banan, man körde 106 km på Öland och sedan 74,2 km på Kalmarsidan, så var ledaren på väg in mot Kalmar. 

Har inte så mycket mer att säga om denna banan - den var trevlig. Jag jagade på, plockade och plockade, det var inte många som passerade mig här..

Jag var verkligen pigg hela cyklingen igenom, det visar tempot med. Det hade inte varit några större problem att kapa 5-8 min till här, men nu första gången så vet man ju inte riktigt hur benen reagerar efter växlingen. Så de sista två milen höll jag ingen lite, så gott jag kunde iallafall.;)

Lyckade bra med att käka mina bars/gel/från lagningen samt dricka - igen dipp som sagt.

Det som var störigt under cyklingen, var att det var många som draftade, trots att man ska hålla 10 meters lucka framåt, så kom det ändå flera småklungor. Där var 40-50 motorcyklister med domare ute och patrullerade, vissa kunde nog vara lite hårdare.

Sen ibland kom det 4-5 killar (drafting igen), passerar nära lägger sig precis framför och ökar inte!!?? Varför kör man då om och då ska jag som blivit omkörd släppa upp en lucka till fuskarna framför. Men i alla dessa fall så slutade med att jag blev irriterad, gick ut cyklade förbi och drog ifrån..;)

 

T2

Hängde tillbaka cykeln. In en snabbis på toan, tog min röda påse. Av med hjälm etc och byte skor. Strulade lite innan jag fick på mig garmin klockan, men annars är jag nöjd med växlingen.

 

Löpning

Upptäckte snabbt att jag missat ställa om km/h till m/km. Just då där och då går det inte snabbt att omvandla i huvudet;) Detta gjorde att jag inte hade någon koll på vilket tempo jag höll.:-/

Jaja.. jag sprang på, tänkte att jag springer så långt jag hinner, för sen kommer jag väl behöva gå var tankarna..;)

Första varvet på 15 km löpte på bra. Sprang genom vätskedepåerna, en mugg vatten över huvudet och sen antingen sportdryck/vatten/cola. 

Det var verkligen grymt häftigt att komma in på smågatorna i centrum. Man sprang som i en smal gång med kravallstaket på båda sida där det stod dubbla led och heja det fram oss. Våra namn stod stort på nr-lappen, så "alla" skrek ens namn och sa man var lätt i steget, såg fräsch ut, bra kämpat och hej och hå - helt underbart!!

Detta gjorde att andra varvet började lätt, jag ville tillbaka till centrum igen. Men i princip runt hela banan var det glada åskådare som hejade fram oss - fantastiskt.:)

Hade lite sällskap med Anna, som blev 3:a av svenskorna, de första km av andra varvet. Vi gick ut samtidigt efter växlingen från cyklingen, men sen sprang jag första varvet lite snabbare. Sen kom hon som sagt ifatt mig i början av andra och vi sprang tillsammans några kilometer innan hon drog ifrån mig.;)

Runt 22-23 km började jag gå genom vätskedepåerna, tog några meter medans jag drack 1-2 muggar. 

Träffade på två g:a simmarkompisar i spåret - trevligt!:)

Annars sprang jag själv - vilket jag tycker är skönast under lopp, även om det var kul att utbyta lite fraser.

Andra varvet som också var 15 km gick mot sitt slut och jag lämnade det med ännu en hårsnudd runt armen. Efter första varvet fick man en grön, andra en rosa och nu med vetskapen om att jag bara hade 12 km kvar. Att det var sista gången man passerade här och där..

Vid 32 km fick det bli ett snabbt toabesök igen, nog mest bara för att jag ville vila några sekunder.;)
Vid 34 km fick jag lite småkrampor i magen - men gick över snabbt.

Sen började jag räkna ner och se framemot att få svänga vänster in under målportalen istället för till höger där man varvade.

I vanlig ordning så har jag alltid lite krafter kvar till en fartökning på slutet.:)

Jag behövde aldrig gå, förutom de där metrarna i vätskekontrollerna, vilket jag hade kalkylerat med att jag skulle behöva! 

Det är väldigt svårt att veta hur kroppen/benen/huvudet ska reagera efter 18 mils cykling och sen en mara, när man inte har gjort det innan.

Det är verkligen olika muskler man använder när det gäller löpning/cykling. Ddet handlar "bara" om att väcka löpmusklerna till liv efter cyklingen eller hålla igenom dem lite direkt efter växlingen.;)

Har aldrig varit såhär ojämn i kilometertiderna, det är bra att kunna ha koll på aktuellt km-tempo.;)

Nu i efterhand kan ångrar jag lite att jag inte stannade till och ställde om klockan. Jag vet inte, men jag tror att jag skulle kunna putsa tiden lite lite mera om jag hade hållit ett jämnare tempo - för jag trodde jag var jämnare. 

Men herre gud jag är självklart superduper miljoner nöjd men min insatts idag!:D
Det gick återigen långt överförväntan!! 

Målet när jag anmälde mig var att ta mig runt och gärna under 12 timmar. Sen har jag insett att tja neråt 11:30 ska nog gå och om ALLT klaffar så neråt 11 timmar, men absolut inte under.

Men Thomas Bengtsson har hela tiden sagt att jag skulle fixa sub 10:30 och jag har hela tiden svara nä nä inte en chans!
Men kul att han tror mer på mig än vad jag tror om mig själv!:)

Det är ett fantastiskt arrangemang, så väl organiserat och vädret var kanon, jag har verkligen haft superkul idag! Tack Kalmar, vi ses igen!

Placeringar:
17:e totalt
SM 5:a
2:a i min ålderklass, men snabbaste svenska:)

Valde att inte köra med pulsband då det bara brukar strula efter jag har simmat och så slapp jag det skavet..

Dagen efter: 
Stela vader, känner lite i låren - tja som efter Sthlm marathon
Lite lite stel i nacken efter cyklingen.

Uppdaterad: 08 JUN 2016 06:41 Skribent: Per Johansson

 

Postadress:
Kristianstads TK - Triathlon
Latinlektornsväg 21
29162 Kristianstad

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: kristianstadtriathlo...

Se all info